Privacy Notice To Comply With Personal Data Protection Act 2010

A. General

"KOWAJA" in this Privacy Notice refers to Koperasi Wawasan Pekerja-Pekerja Berhad, places great importance in keeping up with legal and regulatory changes. In view that the Personal Data Protection Act 2010 ("Act") is in force, we are taking steps to ensure that we are in compliance with the new Act. We write to keep you informed of our endeavours and also to provide you information on your personal information which we may be processing and the manner in which we are doing so.

Pursuant to the Act requirements, we are endeavouring to issue out this Privacy Notice to you which explains:
a.   What kind of personal data KOWAJA collects and the ways of collecting it;

b.   How KOWAJA uses your personal data;

c.   The parties that KOWAJA discloses your personal data to;

d.   The choices that KOWAJA offers, including on how to access and update the personal data.
B. Consent Is Required
1.   When you sign up for our products and services, you may be required to provide KOWAJA with your personal data. In doing so, you consent to its use by KOWAJA in accordance with this Privacy Notice.

2.   KOWAJA may collect your sensitive personal data (including, data relating to your physical or mental health, the commission or alleged commission of offences etc.). If KOWAJA collects, uses, maintains or discloses your sensitive personal data, your express consent will be required.
C. Choice To Supply Personal Data
1.   You reserve rights to make choices, at any time, not to provide your personal data/sensitive personal data or to revoke your consent to KOWAJA. Nevertheless, KOWAJA encourages you to make choices that enable KOWAJA to provide the high quality, effective and continues products and/or services in assisting to meet financial needs and objectives.

2.   The collection of personal data by KOWAJA may be mandatory or voluntary in nature in order to continue enjoying the financial services and/or establish any other business relationships with KOWAJA.

3.   Failure to supply personal data may result in KOWAJA being unable to open, establish, continue or provide the financing services or facilities and other relationships with you.
D. Security Of Personal Data
1.   The security of your personal data is our paramount consideration. KOWAJA keeps, protects and processes your personal data in a secured manner by maintaining physical, electronic and procedural safeguards to be in compliance with the law.

2.   KOWAJA will, as far as practicable, aim to prevent any unauthorized and/or unlawful processing of, and the accidental loss, destruction or damage to your personal data.
E. Types Of Personal Data Collected

1) The types of personal data collected may vary according to the business relationships that are established. Your personal data collected may include:

a.   Data collected on applications and/or other forms and/or as provided by you, such as the information consists of your name, gender, addresses, identity cards (old/new), police/army identification number, date of birth marital status, nationality, occupation/designation, year of service, working experience, phone numbers, photos, email addresses, financial positions, family members names, employers' details, guarantors details, legal representatives, details of bank accounts, specimen signature, utility bills, salary deduction record, spouse's name, spouse's occupation, spouse's employer and year of service, spouse's identification number, spouse's race, spouse's income and such other necessary information of you and transactions with KOWAJA;

b.   Data about transactions between Banks and you, its service providers, business partners, affiliates and/or third parties, such as payment history, account activities, account balances, loan and/or deposit balances etc.;

c.   Data from Credit Bureau Reports, CTOS (Convergent Technology Operating System Sdn. Bhd.), Rating Agency Malaysia Behad (RAM) etc;

d.   Data from Governmental Agencies, Regulatory and/or Statutory Authorities;

e.   Data from Credit Reporting Agencies;

f.   Data received from your access to the KOWAJA's web server;

g.   Data from customer surveys and

h.   Data from publicity available sources.

F. The Purposes Of Collecting Personal Data

1) KOWAJA collects, uses, and/or processes your personal data for the following purposes:
a.   to process application for products offered by KOWAJA and/or its business partners and/or services which you had subscribed for;

b.   to notify you about important changes/developments to the features;

c.   to assess/verify your credit worthiness;

d.   to communicate with you including responding to your enquiries and/or complaints and resolving disputes;

e.   for the purposes of strategic alliances, cross selling, marketing, and promotions, to other units/department/ entities within us, our marketing representatives and third parties;

f.   to comply with regulatory requirements and provide assistance to law enforcement agencies;

g.   to research and develop products and/or services;

h.   to administer and/or manage products and services to you including collecting debts and enforcement of our rights and obligations or our affiliates';

i.   to improve and develop our services and quality assurance to you;

j.   to prevent, detect or prosecute cases of fraud/crime and comply with legal and regulatory obligations;

k.   to maintain your credit history for present and future reference (if any) and

l.   to protect KOWAJA's interests and other ancillary or related purposes.
G. The Purposes Of Collecting Personal Data

1) Your personal data will be kept confidentially but unless it is within the ambit of permitted disclosures under the prevailing laws/guidelines and/or you have consented to such disclosure, we may disclose, disseminate and/or transfer your personal data to:
a.   Other departments, entities and/or units within KOWAJA, our member's service center for the purposes of keeping members abreast with latest marketing and promotional offers which may be of interest to members;

b.   Licensees, business partners and third party service providers;

c.   Professional advisors including consultants, lawyers, accountants, auditors, bankers, rating agencies, trustees, insurers, auctioneers and brokers on a need to know basis for the purposes of providing their services/advices to us;

d.   Credit bureaus, CTOS, RAM, debt-collection agencies and/or other parties that assist with debt recovery functions;

e.   Agent or contractors acting on our behalf or appointed by us to act on our behalf;

f.   Regulatory, government bodies or other authorities if required or authorized to do so to discharge any regulatory function under any law or in relation to any order or judgment of a court;

g.   To facilitate your request/dealings in respect of the credit facilities, accounts, products and/or services with any institution;

h.   Parties authorized by KOWAJA's members;

i.   Any current or future corporation which may be associated with KOWAJA including marketing representative offices and their respective marketing officers and

j.   Any person or corporation to whom KOWAJA transfers or proposes to transfer any part of its interests, obligations, business and/or operations.
2)   Your personal data may be stored and transferred to the warehouse and/or locations within Malaysia subject to the appropriate controls over information security.

H. To Amend And Access Personal Data

1) KOWAJA is committed to ensure that the personal data we hold about you is accurate, complete, not misleading and up-to-date.

2) You have the rights to request for access and/or to amend or make corrections on personal data at any time hereafter.

3) Any queries, complaints and/or delete the personal data may also be channeled to KOWAJA by submitting the requests to KOWAJA via email, facsimile and/or post to the address as below:

KOPERASI WAWASAN PEKERJA-PEKERJA BERHAD
18th Floor
Bangunan AmAssurance
No 1, Jalan Lumut
50400 Kuala Lumpur
Tel: + (60)3 40482000
Fax: + (60)3 40482001
Email : pertanyaan@kowaja.com.my

I. Language

1) This Privacy Notice on the Act issued in both English and Bahasa Malaysia versions. In the event of inconsistencies between the English and Bahasa Malaysia versions, the English version shall prevail.

J. Acceptance or Acknowledgment

1) KOWAJA reserves the right to amend this Privacy Notice from time to time. KOWAJA may modify or update this Privacy Notice to reflect any changes to its privacy practices.

2) Any updated version of this Privacy Notice is available on www.kowaja.com.my and you may review this website to get the latest information periodically.

3) We trust that you read, understand, consent and agree to the terms above mentioned with respect to our processing of your personal information and/or data.

4) If you do not consent and/or require any further clarification to the above, please do not hesitate to contact us at the above mentioned contact details.


 

Notis Peribadi Bagi Pematuhan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010

A. Umum

"KOWAJA" di dalam Notis Peribadi ini merujuk kepada Koperasi Wawasan Pekerja-Pekerja Berhad, mementingkan perubahan peraturan dan undang-undang. Sehubungan perlaksanaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”), kami mengambil langkah bagi memastikan pematuhannya. Kami di sini memberi notis untuk memaklumkan anda berkenaan usaha kami dan memberikan anda maklumat berkenaan maklumat peribadi yang kami akan proses dan kaedah perlaksanaannya.

Sehubungan dengan keperluan Akta, kami berusaha untuk megisukan Notis Peribadi ini yang menjelaskan:
a.   Jenis data peribadi yang dikumpul dan cara pengumpulannya oleh KOWAJA;

b.   Bagaimana data peribadi anda diguna oleh KOWAJA;

c.   Pihak-pihak yang KOWAJA dedahkan data peribadi anda;

d.   Pilihan-pilihan yang ditawarkan oleh KOWAJA termasuk, cara mengekses dan mengemaskini data peribadi.

B. Persetujuan Diperlukan

1.   Apabila anda melanggani produk dan perkhidmatan, anda diperlukan untuk menyediakan data peribadi kepada KOWAJA. Dengan berbuat demikian, anda memberi kebenaran akan penggunaannya oleh KOWAJA sejajar dengan Notis Peribadi ini.

2.   KOWAJA boleh mengumpul data peribadi sensitif anda (termasuk, data berkenaan fizikal dan keupayaan mental anda, kesalahan perlakuan atau kesalahan perlakuan yang diperkatakan dan lain-lain). Sekiranya KOWAJA kumpul, guna, kekal atau dedah data peribadi sensitif anda, persetujuan/kebenaran nyata anda diperlukan.
C. Pilihan Untuk Membekalkan Data Peribadi
1.   Anda mempunyai hak untuk membuat pilihan, setiap masa untuk tidak membekalkan data peribadi/data peribadi sensitif anda atau menarik balik kebenaran kepada KOWAJA. Walau bagaimanapun, KOWAJA menggalakkan anda untuk membuat pilihan bagi memastikan KOWAJA menyediakan produk-produk atau perkhidmatan yang berkualiti tinggi, berkesan dan berpanjangan kepada anda dan/atau membantu kami mencapai keperluan kewangan dan matlamat.

2.   Pengumpulan data peribadi oleh KOWAJA adalah mandatori atau sukarela untuk memastikan anda menikmati perkhidmatan kewangan dan/atau membina hubungan perniagaan bersama KOWAJA.

3.   Kegagalan untuk membekalkan data peribadi boleh menyebabkan KOWAJA tidak berupaya untuk membuka, membina, menyambung atau menyediakan perkhidmatan kewangan atau kemudahan dan lain-lain hubungan bersama anda.
D. Keselamatan Data Peribadi
1.   Kami memberikan pertimbangan yang utama bagi keselamatan data peribadi anda. KOWAJA menyimpan, melindungi dan memproses data peribadi anda di dalam keadaan yang terjamin dengan memberikan perlindungan dari segi fizikal, elektronik dan prosedur yang tertakhluk kepada undang-undang terpakai.

2.   Adalah tujuan kami untuk mengelak sebarang pemprosesan yang tidak dibenarkan atau menyalahi undang-undang dan sebarang kerugian, kemusnahan dan/atau kerosakan kepada data peribadi anda.
E. Jenis-Jenis Data Peribadi Yang Dikumpul

1) Jenis-jenis data peribadi yang dikumpul adalah berbeza bergantung kepada hubungan perniagaan yang terjalin. Data peribadi anda yang dikumpul mungkin merangkumi:

a.   Pengumpulan data bagi permohonan dan/atau borang-borang lain yang diberikan oleh anda seperti maklumat-maklumat anda yang merangkumi nama, jantina, alamat-alamat, nombor kad pengenalan (baru/lama), nombor kad pengenalan polis/tentera, tarikh lahir, status perkahwinan, kewarganegaraan, jawatan, tempoh perkhidmatan, pengalaman pekerjaan, nombor telefon, foto, alamat e-mail, kedudukan kewangan, nama ahli-ahli keluarga, maklumat majikan, maklumat penjamin, wakil undang-undang, maklumat akaun bank, contoh/spesimen tandatangan, bil-bil utiliti, rekod potongan gaji, nama pasangan, pekerjaan pasangan, pasangan majikan dan tempoh perkhidmatan, nombor kad pengenalan pasangan, bangsa pasangan, gaji pasangan dan lain-lain maklumat penting anda yang melibatkan transaksi bersama KOWAJA;

b.   Data mengenai transaksi-transaksi di antara bank-bank dengan anda, pembekal perkhidmatannya, ahli-ahli kongsi perniagaan, bersekutu dan/atau pihak ketiga, seperti sejarah pembayaran, aktiviti-aktiviti akaun, baki akaun, pinjaman dan/atau deposit bakian dan lain-lain;

c.   Data daripada Laporan Biro Kredit, Convergent Technology Operating System Sdn. Bhd. (CTOS, Rating Agency Malaysia Behad (RAM) dan sebagainya;

d.   Data daripada Agensi-agensi Kerajaan, Penguatkuasa dan/atau Badan-badan Berkuasa;

e.   Data daripada Laporan Biro Kredit;

f.   Data anda yang diterima apabila melayari laman sesawang KOWAJA;

g.   Data daripada bancian pelanggan/peminjam dan

h.   Data daripada sumber-sumber awam yang sedia ada.

F. Tujuan-Tujuan Pengumpulan Data Peribadi

1) KOWAJA mengumpul, mengguna dan/atau memproses data peribadi anda bertujuan;
a.   untuk memproses permohonan bagi produk-produk yang ditawarkan oleh KOWAJA dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan yang telah dilanggani oleh anda;

b.   untuk memaklumkan anda akan ciri-ciri perubahan-perubahan penting/pembangunannya;

c.   untuk mengesah/menilai kepercayaan kredit anda;

d.   untuk menghubungi termasuk membalas pertanyaan-pertanyaan dan/atau aduan-aduan anda dan menyelesaikan permasalahan;

e.   untuk tujuan pakatan yang strategik, jualan silang, pemasaran dan promosi kepada unit, jabatan atau entiti dan pegawai pemasaran yang lain dibawah kami;

f.   untuk mematuhi keperluan pengawalseliaan dan memberi bantuan undang-undang kepada penguatkuasaan agensi;

g.   untuk menyelidik dan membangun produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan;

h.   untuk mentadbir dan/atau menyelaras produk-produk dan/atau perkhidmatan-perkhidmatan kepada anda termasuk pengutipan hutang-hutang dan menguatkuasakan hak-hak dan tanggungjawab kami;

i.   untuk meningkatkan dan membangunkan perkhidmatan-perkhidmatan kami dan kualiti jaminan terhadap anda;

j.   untuk mengelak, mengenalpasti dan mendakwa kes-kes penipuan/jenayah dan mematuhi dengan undang-undang dan tanggungjawab pengawalseliaan;

k.   untuk mengekalkan sejarah kredit anda bagi rujukan kini dan masa hadapan (sekiranya ada) dan

l.   untuk melindungi kepentingan-kepentingan KOWAJA dan tujuan-tujuan yang bersampingan dan berkenaan yang lain.
G. Pendedahan Data Peribadi

1) Data peribadi anda akan disimpan secara sulit kecuali ianya termasuk di dalam pendedahan yang dibenarkan di bawah undang-undang yang terpakai/garis panduan dan/atau persetujuan anda kepada pendedahannya, kami boleh mendedahkan, menyebarkan dan/atau memindahkan data peribadi anda kepada:
a.   Jabatan-jabatan lain, entiti dan/atau unit-unit di dalam KOWAJA, unit-unit perkhidmatan kami di seluruh Malaysia dengan tujuan untuk memastikan anggota-anggota mengikuti akan pemasaran terkini dan tawaran-tawaran promosi yang mungkin diminati oleh anggota-anggota;

b.   Pemegang-pemegang lesen, ahli-ahli kongsi perniagaan dan pembekal perkhidmatan pihak ketiga;

c.   Penasihat-penasihat profesional termasuk perunding, peguam, akauntan, pengaudit, bank, penilai agensi, pemegang amanah, pihak yang menginsuranskan, pelelong dan broker dengan keperluan bagi mengetahui tujuan membekalkan perkhidmatan dan nasihat mereka kepada kami;

d.   Biro-biro kredit, CTOS Data Systems Sdn Bhd, Rating Agency Malaysia Behad (RAM), agensi-agensi kutipan hutang dan/atau mana-mana pihak yang membantu kepada fungsi-fungsi pemulihan hutang;

e.   Agen atau kontraktor yang dilantik atau mewakili kami untuk bertindak bagi pihak kami;

f.   Pengawalseliaan, badan-badan kerajaan atau mana-mana penguatkuasa yang diperlukan atau dibenarkan untuk berbuat demikian bagi menunaikan peraturan di bawah mana-mana undang-undang atau berkaitan dengan mana-mana perintah atau penghakiman yang dikeluarkan oleh mahkamah;

g.   Untuk memudahkan permintaan/urusan berkenaan dengan kemudahan kredit, akaun, produk dan/atau perkhidmatan dengan mana-mana institusi;

h.   Pihak-pihak yang diberi kuasa oleh anggota-anggota KOWAJA;

i.   Mana-mana perbadanan yang terkini atau masa hadapan yang mungkin berkerjasama dengan KOWAJA merangkumi wakil-wakil dan pejabat-pejabat perkhidmatan dan wakil-wakilnya yang berkenaan dan

j.   Orang persendirian atau perbadanan yang mana KOWAJA pindah atau cadang untuk memindahkan mana-mana kepentingannya, tanggungjawab, perniagaan dan/atau operasi.
2) Data Peribadi anda akan disimpan dan dipindah ke gudang dan/atau lokasi di dalam Malaysia termaktub kepada pengawalan yang bersesuaian ke atas keselamatan maklumat.

H. Cara Meminda Dan Mengekses Data Peribadi

1) Adalah tanggungjawab KOWAJA untuk memastikan bahawa data peribadi yang disimpan berkenaan anda adalah tepat, menyeluruh, tidak mengelirukan dan dikemas kini.

2) Anda berhak untuk membuat permintaan bagi mengekses dan/atau meminda atau membuat pembetulan ke atas data peribadi pada bila-bila masa.

3) Sebarang pertanyaan,aduan dan/atau pemadaman ke atas data peribadi boleh dibuat kepada KOWAJA dengan mengemukakan permintaan tersebut kepada KOWAJA melalui e-mail, faksimili dan/atau pos kepada alamat yang tertera di bawah:

KOPERASI WAWASAN PEKERJA-PEKERJA BERHAD
18th Floor
Bangunan AmAssurance
No 1, Jalan Lumut
50400 Kuala Lumpur
Tel: + (60)3 40482000
Fax: + (60)3 40482001
Emel : pertanyaan@kowaja.com.my

I. Bahasa

1) Notis Peribadi selaras Akta ini dikeluarkan di dalam versi bahasa Inggeris dan Malaysia. Di dalam keadaan mana terdapat ketidakseragaman,versi Bahasa Inggeris notis peribadi ini akan digunapakai sebagai dokumen pertama.

J. Penerimaan dan Pengesahan

1) KOWAJA berhak untuk meminda Notis Peribadi ini dari semasa ke semasa.KOWAJA boleh mengubah atau mengemaskini Notis Peribadi ini bagi mencerminkan sebarang perubahan terhadap dasar peribadinya. 2) Versi Notis Peribadi yang telah dikemaskinikan boleh didapati di www.kowaja.com.my dan anda boleh melihat laman web ini untuk mendapatkan maklumat terkini. 3) Kami percaya bahawa anda telah membaca, memahami, memberi kebenaran dan bersetuju dengan terma-terma seperti yang tertera di atas berkenaan pemprosesan maklumat peribadi dan/atau data. 4) Sekiranya anda tidak memberi kebenaran dan/atau memerlukan sebarang penjelasan lanjut mengenai di atas, sila hubungi kami melalui butir- butir hubungan seperti yang tertera di atas.

 
 
 
Pautan | Peta Laman | Hakcipta KOWAJA 2013

powered by FreeFind